Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda

Els administradors i administradores de la Festa Major 2021 anuncien que la identitat de les persones encarregades de fer el pregó de la propera Festa Major serà la dels poetes i escriptors Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda. Per primera vegada a la història de la més típica un matrimoni serà l’encarregat de llegir el pregó. 

Amb la tria de dos escriptors els administradors pretenen dotar del pregó d’un important caràcter literari

Anna Gual és nascuda a Vilafranca l’any 1986. Amb vint-i-dos anys va publicar el seu primer poemari, Implosions (2008). A aquest l'han seguit molts més poemaris i reconeixements: L’ésser solar (Premi de poesia mediterrània Pare Colom, 2013), Símbol 47 (2015), Molsa (Premi Bernat Vidal i Tomàs, 2016), El tubercle (Premi Senyoriu Ausiàs March, 2016), Altres semideus (2019) i Ameba (Premi Cadaqués a Rosa Leveroni, 2020).

La seva obra poètica l’ha revelat com una de les veus més destacades de la poesia catalana actual. Internacionalment, ha viatjat com a poeta convidada a festivals de poesia a Croàcia, Sardenya, Anglaterra i Rússia. La seva poesia està traduïda al castellà, gallec, anglès, francès, rus, croat, portuguès i italià.

Jaume C. Pons Alorda va néixer a Caimari, Mallorca, l’any 1984. Ha publicat quinze llibres de poesia, d’entre els quals destaquen la trilogia Tots els sepulcres (2015) i Era (2018). També és autor d’una obra narrativa atrevida, últim volum de la qual és Ciutat de Mal (2019). Va aconseguir èxit de crítica i públic amb la traducció de les Fulles d’herba de Walt Whitman (2014) i acaba de traduir, i publicar, El preludi de William Wordsworth (2020). La seva obra s’ha traduït a diverses llengües i ha recitat als Estats Units, Mèxic i bona part d’Europa.

Ha guanyat premis prestigiosos com el Premi Miquel Martí i Pol, el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia, el Premi Pare Colom de Narrativa, el Premi de la Crítica Serra d’Or, el Premi Cavall Verd Rafel Jaume o el Premi Ciutat de Tarragona de Narrativa Pin i Soler.