Notícia

Vilafranca acull una diada castellera de Sant Fèlix insòlita i reivindicativa

30 de agost de 2021

La plaça de la Vila de Vilafranca, en el dia més assenyalat de l’any per la ciutat, acull una diada castellera insòlita on les 4 colles que haurien participat a la diada de Sant Fèlix – Colla Jove dels Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove de Tarragona i Castellers de Vilafranca – han dut a terme un acte simbòlic per reclamar un tracte cap a la cultura popular equitatiu amb la resta de sectors, assenyalant la seguretat i rigorositat amb què es preparen les accions culturals.

El protocol que es proposava per la diada de Sant Fèlix, basat en el protocol que es va aplicar a Valls per Sant Joan amb bons resultats, consistia en aixecar pilars de 5 amb la participació de 50 castellers de cada una de les quatre colles participants, amb mascaretes i prèvia realització d’un test d’antígens. La negativa de la Generalitat de Catalunya a autoritzar-la ha fet que l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, els Administradors de la Festa Major i les colles participants hagin reivindicat que els castells són sanitàriament segurs seguint tots els protocols adients, i reclamin la sensibilitat i proactivitat immediata de les nostres autoritats envers la cultura popular en general i els castells en particular. En aquest sentit, han recordat les grans diades que s’acosten, com Santa Tecla a Tarragona, el Mercadal a Reus i Santa Úrsula a Valls, demanant que s’aprovi un protocol que permeti realitzar els mínims que aquestes grans diades requereixen.

L’acte reivindicatiu, que ha començat amb un minut de silenci, ha consistit en la lectura d’un manifest consensuat per les quatre colles, Ajuntament i l’organització de la Festa Major, en el qual reconeixen la prioritat de la salut de les persones, però consideren que el patrimoni festiu s’ha menystingut quedant a la cua de les manifestacions culturals. Tot seguit, s’ha interpretat el toc de castells però cap de les quatre colles assistents ha aixecat cap pilar com a mostra de rebuig a la decisió de la Generalitat. 

En acabar, en presència de l’alcalde, els administradors i administradores de la Festa Major i els presidents i caps de colla de les colles castelleres participants a la Diada de Sant Fèlix han fet una compareixença per explicar els motius de l’acte reivindicatiu.

L’alcalde Pere Regull ha manifestat: “Creiem que no hi ha hagut l’atenció i el tracte correcte amb el món casteller. El govern no ha estat àgil, ni diligent per prendre les mesures sanitàriament correctes i proporcionades per poder oferir diades castelleres.” A més ha fet una crida al Govern de al Generalitat per tal que emprengui les accions necessàries per poder portar a plaça castells amb seguretat: “volem que aquest acte d’avui sigui un punt d’inflexió. Que el govern rectifiqui. Que no es tolerin les conductes sanitàriament perilloses però que permeti les que no ho són.

Al seu torn, el Cisco Benet, cap de colla dels Castellers de Vilafranca reivindicava que “amb 25 persones no es pot desenvolupar l’activitat castellera d’aquest país. Som cultura. Reivindiquem protocols segur per recuperar l’activitat castellera.

Per al seva banda Albert Martínez de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, ha volgut fer palès que “hem sigut el màxim de prudents i a la cinquena onada som l’únic sector que vam parar. Posem tota la colla a disposició de qui calgui, però cal una solució ja”. Per la seva banda, Jaume Martí de la Colla Joves Xiquets de Valls, posava de relleu que “necessitem un protocol que permeti l’activitat castellera, perquè ho estem fent bé i no hi ha hagut contagis a les colles.” En la mateixa línia, Jordi Alomà de la Jove de Tarragona afirmava “som els primers que davant d’una situació d’emergència sanitària pararem. Però necessitem treballar ja. Si no ens donen aquesta opció, estem morts.”