Notícia

La Festa Major 2021 acollirà la 33a i darrera edició del Firart

27 de juliol de 2021

Les Administradores i els Administradors de la Festa Major 2021 han presentat al Claustre de Sant Francesc la 33a i darrera edició del Firart. Al seu costat, els tres impulsors de la veterana fira d’autoservei d’art en petit format, Quim Jubert, Ramon Nadal i Ricard Rafecas, explicaven alguns dels detalls d’aquesta edició.

El Firart comptarà amb la participació de quaranta dos artistes, representatius de les trenta-dues edicions celebrades anteriorment, cadascun dels quals aporta una quinzena de peces de petit i mitjà format. Entre els artistes trobem vint-i-quatre homes i divuit dones, i tot i que hi ha una àmplia representació penedesenca, hi participaran set artistes vinguts de fora de la comarca.

L’exposició del Firart s’inaugurarà a la Capella de Sant Joan el proper dissabte 21 d’agost a les 8 del vespre i es podrà visitar del 22 al 26 d’agost, de les 19:00 a les 22:00h, i del 27 d’agost a l’1 de setembre, de les 12:00 a les 14:00 i de les 19:00 a les 22:00h.

Trenta tres edicions apropant l’art contemporani al gran públic

El Firart, que s’ha celebrat de manera interrompuda des del seu començament l’any 1988, excepte el passat 2020 que es va suspendre en motiu de la pandèmia, va néixer a rebuf d’una iniciativa semblant que s’havia posat en marxa a Barcelona poc temps abans, i que durant tots aquests anys ha aconseguit una integració tan reeixida de l’art a la festa vilafranquina que per a molts ha esdevingut no només una cita obligada sinó també un element indissociable del programa d’actes.   

L’objectiu fundacional de Firart no era altre que apropar el gran públic a l’art contemporani, inicialment de les comarques del Penedès i del Garraf i posteriorment d’arreu de Catalunya, mitjançant la posada a la venda d’obres originals de petit format d’una cinquantena d’autors de mitjana cada any, a preus molt assequibles i en un sistema d’autoservei que servís per trencar les barreres d’accés a l’art entre els més joves i els no iniciats. A més, el Firart ha contribuït amb la Festa Major durant tots aquests anys amb una important aportació econòmica, mitjançant la subhasta de les obres que gratuïtament cedeixen els artistes ni oblidar tampoc l’esforç realitzat de cara a fomentar el mecenatge empresarial en el món de l’art, una tasca que es va iniciar el 1994 amb la creació del Premi Nadal.

Tres dècades i escaig després, Firart arriba a la seva última edició amb la convicció de la feina feta, però pels organitzadors, aquesta convicció de la feina feta també va associada al convenciment que s’ha esgotat un format, que ha culminat un cicle i que cal que sorgeixin noves fórmules per mantenir viva i fer encara més engrescadora la presència de les arts visuals en el marc de la Festa Major. 

La narradora i actriu Jordina Biosca serà la directora de l’última subhasta de Firart

La narradora i actriu vilafranquina Jordina Biosca serà la directora de la subhasta a benefici de la Festa Major que Firart  organitzarà per última vegada aquest proper 1 de setembre al pati de l’escola Estalella Graells.

De formació autodidacta, la directora d’aquesta darrera subhasta de Firart es dedica professionalment a la narració, la dramatització i la direcció d’espectacles i, en aquest camp, ha participat en diversos festivals i cicles de narració, de poesia i de teatre d’arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol. Combina els espectacles íntegrament de text amb les actuacions amb acompanyament musical i els compagina amb la formació per a adults i joves en el món de la narració i la lectura en veu alta.

Jordina Biosca, a més, és la creadora i la cap visible, des de l’any 2005, del Festival EVA, una programació En Veu Alta -múltiple i diversa en moltes disciplines culturals- que ja ha arrelat amb molta força a tot l’àmbit penedesenc i més enllà.