Notícia

Els elements essencials de la festa i el llenguatge científic a la imatge oficial de l'FM2021

20 de abril de 2021

Les administradores i els administradors han presentat en roda de premsa la primera de les novetats de la Festa Major 2021, que segons han definit, serà “la millor possible” en les condicions que la pandèmia permeti.

Per segon any consecutiu, l’estudi de disseny MMMM Studio és l’encarregat de dissenyar la imatge gràfica de la Festa Major. La voluntat de l’equip de l’administració de la Festa, format igual que en 2020 per Montse Andrade, Anna de Tena, Pere Nin, Núria Rovira i Pablo Sancho, és repetir amb el mateix equip amb el que preparaven la Festa Major de 2020, que va ser finalment suspesa. D’aquesta manera, a part de l’equip de disseny, La Fatxenda continuarà encarregant-se de les tasques de comunicació, Joan Hurtado “Canano” tornarà a ser l’estamper i els escriptors Anna Gual i Jaume Pons Alorda els pregoners.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, present a la roda de premsa, ha donat suport i ha agraït la tasca de l’Administració de la Festa Major “en un context de dificultat en què s’han trobat dos anys consecutius. Veient el seu compromís i el seu esforç, estic convençut que organitzaran la millor FM possible, adaptada a les circumstàncies”.

MMMM Studio, un any més al servei de la més típica

MMMM Studio és un estudi de disseny, comunicació i direcció d'art que realitza projectes d'identitat corporativa, packaging i editorial, i peces de comunicació gràfica per a marques de cultura, gastronomia i benestar.

L'equip, integrat per Joan Brull (Vilafranca del Penedès), Gemma Fontanals (Llorenç del Penedès) i Gemma Terol (Alcoi), repeteix al servei de “la més típica”, reinventant-se per presentar una imatge diferenciada de la del 2020 alhora que adaptada a la situació i les possibilitats actuals.

L’objectiu de l’equip és que la seva feina "emocioni, diverteixi, faci pensar o agradi tant que no tinguis paraules per expressar-ho… MMMM". Com a estudi posa en valor la diversió, l’experimentació, les històries, el color, la sostenibilitat, el feminisme, el diàleg, la personalitat, la llibertat, l’humor, la imperfecció, la curiositat, el compromís social, la confiança i els reptes.

L’ADN de la Festa

La Festa Major d’enguany estarà marcada per un context complicat. Tot i així, lluny de perdre la il·lusió, la proposta per la imatge del 2021 fa l’exercici de buscar allò essencial: el que, sigui com sigui, no pot faltar en aquesta celebració. És així com arribem a una gràfica basada en els elements essencials de la festa

Aquests elements són quatre: alegria, família, moviment i retrobament. L’alegria de sortir al carrer, deixar la rutina de banda i gaudir dels dies més especials de l’any. La família reunida al voltant de la taula, estrenyent els vincles i celebrant la seva festa particular. El moviment, el soroll, la gent amunt i avall que omplen la vila d’activitat i de vida. I el retrobament amb la colla de sempre o amb amics de fa temps, amb tiets i cosines i aquells que eren lluny, aprofitant l’excusa per estar junts de nou.

La imatge fa ús d’un llenguatge gràfic molt present en l’imaginari col·lectiu, ara més que mai: el llenguatge científic. Així els elements essencials es converteixen en cèl·lules, molècules i teixits que s’entrelliguen i donen lloc a organismes més grans: balls, castells i tot tipus d’actes.

Allunyant-se d’una aparença massa seriosa o acadèmica posa el focus en la part més festiva i colorista, assignant a cadascun dels elements una forma a mida i un color ben viu. Els trobarem plasmats dins un logotip tret de la taula periòdica, vistos sota la lent d’un microscopi o escampats creant patrons que, tot connectant aquests aspectes imprescindibles, deixen al descobert l’ADN de la festa.

El Ball de les Gitanes, nova incorporació a la col·lecció de Festiari, i mascaretes al marxantdatge

Aprofitant la primera roda de premsa que les administradores i administradors oferien aquest 2021, s’ha presentat la nova peça de la col·lecció de Festiari que estarà a la venda a partir del proper dissabte 24 d’abril a la parada davant del local dels Administradors a la plaça de la Vila, a un preu de 27 euros.

Cada any s’encarrega a l’empresa Festiari la elaboració d’una figura que s’afegeix al seguici festamajorenc iniciat fa uns anys amb el Drac de Vilafranca. Enguany la figura representada és una galerona, una de les components del Ball de les Gitanes, un ball que aquest 2021 celebra 20 anys de la seva recuperació, després de que un any abans la comunitat gitana de Vilafranca no continués encarregant-se del ball per la dificultat de trobar nous balladors.

La figura s’incorpora a la col·lecció de la que ja formen part el Drac, l’Àliga, els Capgrossos Humbert i Roseta i Canyamàs i Zingarel·la, el Gegants Ferragut i Elisenda, el Diable, la Cotonina i el Serrallonga, la figura presentada en 2020.

D’altra banda, el marxandatge de la FM incorpora una peça d’ús habitual en les circumstàncies sanitàries actuals: les mascaretes. Hi haurà tres mides: adult, adult slim i infantil, al preu de 8 euros cadascuna, que també es vendran a la parada dels Administradors de la Festa Major a la plaça de la Vila.